Att börja högstadiet
Vad kan du egentligen vänta dig på högstadiet? Är det skrämmande, eller bara häftigt?
Att börja högstadiet kan nog verka ganska skrämmande för många. Kanske börjar du i en ny och större skola med många elever du aldrig sett förut, och dessutom blir skolarbetet mer seriöst. Plötsligt är det någon som ska betygsätta allt du gör!
Det är mycket nytt, och självklart mycket att tänka på när man börjar i högstadiet. Men även om du tycker att du tagit steget från att vara barn till att vara tonåring betyder det inte att du behöver förändra allt med dig själv.
Nya vänner
Det är vanligt att högstadieskolan är större än grundskolan, både till ytan och till antalet elever. Ofta kommer många nya elever du aldrig träffat bli en del av din klass. Det kan väl verka stort och skrämmande, men kom ihåg att alla dina nya klasskamrater antagligen känner likadant! Kanske räcker det med bara ett "Hej!" för att din kanske nya bästa vän ska lägga märke till dig.
Det är inte säkert att du hamnar i samma klass som din bästa vän. Skulle det kännas som världens undergång kan du självklart ansöka om att byta klass, men en mycket lättare lösning är att vara snäll, öppen och glad och ta chansen att lära känna dina nya klasskompisar. De är säkert schyssta, de också! Bara för att du och dina gamla vänner går i olika klasser betyder det inte att ni förlorat varandra för evigt. Det betyder bara att ni får försöka utvidga vänkretsen med era nya kompisar! Ni kan ju umgås hela rasterna om ni vill!
Populär vs opopulär
De flesta högstadieskolor har gäng som anses som coola, gäng som anses inte riktigt lika coola, och kanske några som bara är "nördar". På högstadiet är alla upptagna med att försöka förstå var de själva hör hemma, och det är väldigt många som vill tillhöra just de coola gängen. Men är det egentligen så viktigt? Ta en stund och tänk över vad som gör de "coola" populära. Är det för att de är tuffa, skolkar, röker eller rent av er elaka? Varför är de så coola, i så fall?
Det viktigaste är att hitta vänner som man trivs tillsammans med, och som är någorlunda lika dig själv. Hamnar du i ett gäng du inte känner dig helt hemma i är det nog klokare att söka vänner någon annanstans, men absolut inte göra något du inte vill bara för att vara "cool".
Kom ihåg att de som anses "nördiga" ofta inte gjort något fel för att bli opopulära. Kanske kan du förändra hur folk behandlar dem? Att vara hygglig mot någon som känner sig utanför kan ge dig en vän för livet, och den vänskap som bygger på positiva känslor i stället för status och "coolhet" är oftast den som värmer mest of hjärtat.
Press
Många upplever press i högstadiet. Kanske är det press på vilka kläder man ska ha på sig, hur man ska sminka sig, eller grupptryck som handlar om rökning eller alkohol. Här gäller det att komma ihåg att den enda som bestämmer över dig är du själv (och till en viss mån dina föräldrar), och ingen har rätt att tala om för dig vad du ska göra eller pressa dig till att göra någonting du inte vill.
Enligt lag får man varken röka eller dricka när man går i högstadiet, och det är ingen som kan tvinga dig att göra det heller. Att vara självsäker och stå för det man tycker kan vara något av det svåraste som finns i sådana situationer, men de som gör det är oftast också de som är lyckligast med sig själva. Gå i de kläder du vill och stå för dina åsikter. Snacka om häftigt!

Betyg
Övergången till att för första gången få betyg brukar inte vara så illa som det verkar. Det viktigaste är att uppföra sig bra under lektionerna och göra läxorna i tid, då har du redan kommit långt på vägen! Om du har problem med ett eller annat ämne kan det löna sig att prata med din lärare om det. Kanske kan du få lite extra hjälp?
Det är ganska få som får högsta betyg i alla ämnen, och du behöver aldrig visa dina betyg för någon annan om du inte vill. Tänk på att alla omöjligt kan vara lika bra på allt, och att det viktigaste är att du alltid gör ditt allra bästa!
Gymnasium?
Lärarna vill säkert ta ett snack med er om gymnasieskolor redan i början på högstadiet. Men det dröjer ju trots allt tre år tills det är dags att bestämma sig, så du kan vara lugn.
Till gymnasiet är det betygen från nionde klass som gäller, så många jobbar ofta lite extra hårt det sista året för att komma in på den linje de vill gå. Men även om du har lång tid på dig att fatta ditt beslut kan det vara en bra idé att tänka på vilket ämne du tycker är roligast eller mest spännande, och vilket du tycker du är bäst i.

Kul!
Högstadiet ska först och främst vara tre helt okej år. Du får helt säkert vara med om mycket roligheter och lära dig mycket nytt!