Ordet för "måltid" på japanska är gohan. Detta ord betyder faktiskt ångat ris, ris är ett så viktigt livsmedel för japanerna att gohan har kommit att betyda alla slags måltider. En traditionell japansk måltid består av vanligt, vitt ris, tillsammans med en huvudrätt (fisk eller kött), något bredvid skålen (ofta kokta grönsaker), soppa (ofta misosoppa) och Syltade grönsaker. Japanskt ris är klibbigt när det är kokt, vilket gör det passar perfektför äta med Ätpinnar.
Japaner äter idag många rätter från hela världen, framför allt från Europa, Nordamerika och Asien.
Städer, har särskilt många snabbmats restauranger som erbjuder hamburgare och stekt kyckling, som är särskilt populärt bland ungdomar och barn. Innan du äter säger man "itadakimasu," en artig fras som betyder "Jag får detta livsmedel." Detta uttrycker ett tack för den som arbetat för att förbereda måltiden. Efter att ha ätit tackar människor återigen genom att säga "gochiso sama deshita," som betyder "Det var mycket gott."


Den traditionella klädseln i Japan är kimono. Kimonor, som vanligtvis består av silke, har stora ärmar och når från axlarna hela vägen ned till hälarna. De binds med ett brett bälte som kallas en obi. Kimonor används idag mest bara vid speciella tillfällen, exempelvis Shichi-Go-San festivalen, bröllop och olika ceremonier.Jämfört med en klänning från väster, tenderar en kimonovtill att begränsa bärarens rörlighet, och det tar längre tid att sätta på den ordentligt. På sommaren, bärs en mer lätt, informella kimono som kallas en yukata av barn och unga vuxna på festivaler. I vardagslivet, bär unga människor kläder som är lättare att röra sig i, som T-shirts, jeans, polotröjor och kostymer.